Maternologia

Pentru o viață mai bună împreună

Dacă vrem să înțelegem mai bine ființa umană și societatea în general și dacă ne dorim să creștem calitatea vieții umane, este necesar să ne întoarcem atenția asupra vieții noastre pre și perinatale, asupra relației primare mamă-copil.

Maternologia are ca principal scop să navigheze alături de mama prin experiențele din trecut și prezent și să îi ofere suport in procesul de descoperire a propriul sens al maternității. Deși se spune că instinctul matern este înăscut, el poate fi periclitat de diverse experiențe, iar legatura
mama copil nu se crează tot timpul cu ușurință. Cu suport însă, fiecare mamă poate fi mama care își doreste să fie.

Pentru că sănătatea mamei și sănătatea copilului sunt deosebit de importante nu numai pentru familie, ci și pentru societate, îngrijirea eficientă și adecvată a acestora trebuie să fie și este, în multe țări, o prioritate strategică privind sănătatea publică. Noi, la Asociația Română de Maternologie, avem ca principal obiectiv sănătatea mamei și a bebelușului.
Dr. Delassus a elaborat această știință timp de 21 de ani, începând din 1987, la secția de maternologie de la Saint-Cyr-l’Ecole, Franța, pe baza studiului clinic (observarea simptomelor) efectuat asupra a mai mult de 1000 de femei cu dificultăți în relația cu copilul lor până la vârsta de nouă luni, precum și pe baza studiilor teoretice publicate în acest domeniu de cercetători din toată lumea. Una din laturile cele mai importante ale maternologiei este cea terapeutică. „Definită de dictionarul Robert (2001) ca «Demers terapeutic legat de dimensiunea psihică a maternității și care studiaza dificultățile relației mama-copil », maternologia este o știință nouă
care are ca obiect fenomenele cele mai vechi ale omenirii, și nu numai cele mai vechi, dar cele care constituie omul.”

Prin naștere suntem expuși unei lumi cu totul diferite, iar ceea ce așteptăm este continuarea lumii de dinainte. Faptele și gesturile atente și binevoitoare ale mamei reprezintă o continuitate, desigur un alt fel de continuitate, care începe încet-încet să le placă bebelușilor.
Mama este primul univers, iar modul în care vedem lumea va fi influențat de această experiență primară, de viața intr-auterină și de primele luni după naștere. Deficiența, care poate apărea din motive obiective, este numită de dr Delassus „maladia nașterii” și include o gamă largă de discordanțe între mama și bebelușul ei, care pot fi rezolvate prin suport, grijă și atenție. De aceea este important ca fiecare părinte să fie informat și suținut în acest proces.


Echipa ARM

Monica Tataru

MONICA TĂTARU

Voluntar
Asociația Română de Maternologie
din 2020

Jurnalist,
Specialist în comunicare medicală

DANIELA MARINCAȘ

DANIELA MARINCAȘ

Președinte
Asociația Română de Maternologie
din 2017

Medic primar Medicina de Familie,
Doctor în științe medicale,
Certificare în Maternologie clinică

HĂITUC ANA-MARIA

HĂITUC ANA-MARIA

Voluntar
Asociația Română de Maternologie
din 2024

Asistent Medical Generalist
Stella Maris