Clinica de maternologie

Din 1 iunie 2024 am deschis oficial Clinica de Maternologie.

  • Unde?

Str. Drumul Sării nr 108, la etaj.

Programare la telefon 0747728000, inclusiv mesaj/whatsapp.

  • Ce facem aici?

Consultații maternologice, pentru a putea stabili starea relației emoționale a cuplului mamă-copil 0-1 an.

  • Când aveți nevoie de astfel de consultații?

Sunt două modalități de abordare:

Prima este cea preventivă:  

Fiecare mamă care a născut recent are nevoie de informații corecte și competente în ceea ce privește modul în care se instalează maternitatea psihică și nașterea psihică a copilului ei .

Consultația inițială este binevenită oricând după naștere, face parte dintr-un protocol de medicină preventivă pe care-l recomandăm.

A doua este cea terapeutică:

Copilul, care este“ micul clinician”, începe deja să prezinte semne și simptome specifice unei nașteri psihice care nu s-a inițiat sau se desfășoară cu dificultate. Este vorba de dificultatea maternă, pe care mama o sesisează sau nu. Este o perioadă de maximă vulnerabilitate a cuplului mamă-sugar în care poate fi identificată dificultatea de relaționare, perioadă în care mama poate și trebuie ajutată să dezvolte capacitatea maternă reală de a-și naște psihic pruncul.

Atenție!

Familia este de cele mai multe ori cea care poate sesiza aceste aspecte de dificultate maternă și poate convinge mama să primească ajutor specializat!

Majoritatea mamelor se află în această perioadă într-o stare de interiorizare, negare a sentimentelor și problemelor, neacceptare a faptului că nu pot fi mama care au visat să fie. Maternologia vine în întâmpinarea lor tocmai să le ajute acolo unde nu simt elanul matern, acolo unde au nevoie să fie îngrijite și susținute fără  a le corecta, învinovăți sau judeca.

  • Ce probleme pot fi identificate începând cu 5-6 săptămâni de viață ale sugarului?

Tulburări digestive: colici, constipație, regurgitații, reflux gastro-intestinal, alergie la proteina laptelui de vacă, dischezie, ruminație, diaree cronică

Refuz alimentar

Infecții respiratorii frecvente, inclusiv bronșiolite , astmul sugarului

Probleme dermatologice: eczeme, alergii

Tulburări de somn

Spasmul hohotului de plâns

Plâns inconsolabil (copilul plânge mai mult de 2-3 ore/zi și nu poate fi ușor liniștit)

Tulburări de motricitate : hipotonie, hipertonie

Ideal ar fi să solicitați o consultație maternologică cât mai precoce după debutul oricărei afecțiuni la sugarul foarte mic sau cel puțin după ce vizitele la medicul de familie/pediatru/dermatolog/neurolog pediatru nu au reușit să rezolve și problema de  sănătate persistă.

  • Ce înseamnă consultația de maternologie și cum se desfășoară ea?

Va fi o primă întâlnire de evaluare a relației emoționale mamă-sugar, care constă într-o consultație comună mamă- copil, cu stabilirea exactă a problemei de sănătate a copilului și completarea unui chestionar pentru starea emoțională a mamei, inclusiv filmarea unei mese de lapte. Dacă relația este în standarde normale, mai putem avea o întâlnire de reevaluare la 1-2 luni sau la nevoie .

Dacă standardul de alăptare este modificat și constatăm necesitatea unei terapii de cuplu mamă-copil, mamă-tată-copil si individuale, se va începe terapia maternologică corespunzătoare.

Terapia maternologică este personalizată pentru fiecare caz în parte, ca și durata ei.

Ședințele sunt individuale și de grup (mama-tata-copil) și includ și alte terapii de reconectare cu sine și cu copilul . Frecvența lor depinde de gravitatea situației, putând varia de la zilnic, la o ședință pe săptămână/2săptămâni/lună.

  • Care sunt costurile ?

Consultația inițială de identificare a relației emoționale mamă-sugar este 300 lei/ședință

Pachetul terapeutic se stabilește după prima evaluare și va fi comunicat și agreat bilateral.

Cazurile sociale (mame singure, posibilitați financiare foarte mici) se vor putea discuta și aproba pentru a fi susținute în procent de 50%-90% din fondurile special donate în acest sens Asociației Române de Maternologie.


Clinica de Maternologie

Consultații maternologice mama-sugar.
Susținere emoțională mamă-copil 0-1 ani.