Arhivă evenimente

– 2022 –


Atelier de Maternologie şi Paternitate Spirituală

Ce înseamnă Maternitate şi Paternitate în plan Fizic, Psihic, Spiritual? Cât de pregătiţi suntem să schimbăm percepţia asupra modului în care concepem şi ne îndrumăm copiii? Ne dorim să vorbim despre acestea şi alte subiecte împreună cu Dr. Daniela Marincaş, preşedinte Asociaţia Română de Maternologie, şi Duglas Papanicu, în cadrul Atelierului de Maternitate şi Paternitate Spirituală, organizat în data de 12 noiembrie.
Participarea se face pe baza înscrierii şi a unei donaţii în contul Asociaţiei VITABENE. Suma propusă este de 200 lei.

– 2021 –


Seminarii de maternologie



videoclinica seminar

dificultatea materna seminar



seminar maternologie

seminar maternologie

– 2020 –


Webinar – „Sarcină, naștere și atașament – Impactul dezvoltării timpurii asupra sănătății copilului și a adultului”

Sănătatea pre- și perinatală, prin abordarea psiho-socio-medicală, reprezintă o nouă paradigmă în practica îngrijirii mamei și bebelușului. Conexiunea dintre mamă și copil în perioada intrauterină și în primele luni după naștere este astăzi o componentă foarte importantă a psihologiei. Și asta datorită nevoii tot mai mari a educației pre și postnatală, prin care părinții își conștientizează propriile nevoi din această perioadă, devenind astfel atenți asupra modului în care construiesc relația cu copilul.

Din aceste considerente, Asociația Franco-Română “Bébé Bienvenu” şi Centrul de psihologie a copilului, adolescentului si familiei au organizat în data de 25 iunie un webinar gratuit destinat specialiștilor din domeniu – „Sarcină, naștere și atașament – Impactul dezvoltării timpurii asupra sănătății copilului și a adultului”. A fost o mare bucurie să întâmpinăm un număr mare de psihologi, psihoterapeuți, studenți, medici interesați de domeniului psihologiei prenatale și perinatale.

Teme deosebit de interesante au fost abordate de: Conf.univ.dr. Elena Vladislav, psh.dr. Corina Paica, psh.dr. Camelia Chețu, psh.dr.Alin Cotigă, psh. Simina Angelescu, dr. Daniela Marincaș, iar invitat special al webinarului a fost Prof. univ. dr. Amara Renate Eckert, președinte al ISPPM.

Astfel, participanții au audiat prezentarea privind conceptele teoretice despre trauma pre și perinatală și implcațiile sale asupra dezvoltării copilului și adultului evidențiate de psh.dr.Alin Cotigă. Acesta a atras atenția asupra rolului figurii de atașament (aici vorbind în general despre mamă) în reglarea stărilor emoționale ale nou-născutului prin crearea conexiunii cu acesta. Dacă această legătură nu este realizată sau suferă deconectări, dacă apare trauma de atașament, este posibil ca, mai târziu, copilul sau chiar adultul să fie incapabil în a face față emoțiilor, să le trăiască sau să stabilească  relații securizante.

Tema a fost continuată de Prof. univ. dr. Amara Renate Eckert, cea care a împărtășit experiența sa din zona psihoterapiei pre- și postnatală oglindită în experiențele și expresivitatea corporală a copiilor mici și în jocurile acestora. Subiectul va fi pe larg dezbătut de către specialistul german la conferința din toamnă organizată de Asociația Franco-Română “Bébé Bienvenu” și Asociația Română de Maternologie – Sănătatea perinatală- o abordare psiho-socio-medicală” (25-26 septembrie).

Cu o teză de doctorat pe tema „Dinamica relației mamă-copil de la sarcină la copilărie timpurie”, psih. Dr. Corina Paica a vorbit despre acest subiect complex, intens studiat și din ce în ce mai dezbătut în mediul științific. Aceasta a amintit de importanța rolului matern, despre atașamentul prenatal, despre anxietatea prenatală și impactul acesteia asupra relației mamă-copil. La rândul său, psh.dr. Camelia Chețu a expus problematica relației gravidă-medic, o constantă invariabilă indiferent de felul sarcinii (normală, cu risc, etc) sau de felul în care a fost obținută. Specialistul a vorbit despre nevoile gravidei, despre așteptările acesteia față de medicul ginecolog și despre tipurile de relații ce se pot stabili între aceștia atunci când este vorba de deciziile ce trebuie luate asupa modului în care decurge sarcina și nașterea.

Și cum femeia are nevoie de sprijin, de înțelegere în lungul său drum spre identitatea de mamă, în cadrul webinarului a fost prezentată și abordarea maternologică a îngrijirii mamă-copil. Psh. Simina Angelescu și dr. Daniela Marincaș au explicat participanților conceptele de bază ale Maternologiei, știință ale cărei baze au fost puse în Franța de către Jean-Marie Delassus – de la omogenitatea vieții fetale (mediul uterin armonios ce asigură tot ceea ce fătul are nevoie), la nașterea psihică realizată “prin și în ochii mamei” (J.M. Delassus), la micul clinician (existența dificultății materne poate fi identificată prin starea de sănătate a bebelușului), la intervenția maternologică și grupul de transfer prin intermediul căruia mamele sunt sprijinite să creeze legătura cu copilul lor.

Toate aceste concepte ale webinarului au fost exemplificate de către Conf.univ.dr. Elena Vladislav printr-un studiu de caz ce a prezentat impactul traumelor timpurii (pre și postnatale) asupra unei fetițe, urmărită de către specialist până la vârsta adolescenței. “Analizând aceste exemple, vedem că traumele timpurii sunt foarte greu de surmontat. Dorința noastră este să prevenim anumite lucruri care  atunci când se cronicizează devin foarte greu de reparat”, a menționat Conf.univ.dr. Elena Vladislav.

Webinarul „Sarcină, naștere și atașament – Impactul dezvoltării timpurii asupra sănătății copilului și a adultului” a fost o introducere în tema Conferinței „Sănătatea perinatală- o abordare psiho-socio-medicală”, eveniment la care și-au anunțat specialiști de marcă, psihologi, psihoterapeuți și medici dedicați îngrijirii diadei mamă – copil.

Pages: 1 2