2010-2020,  Articole

Rolul familiei în susținerea emoțională a mamei după naștere

După o lungă așteptare, iată, minunea s-a produs, iar bebelușul se află acum în brațele mamei. La fel ca perioada sarcinii, nașterea și săptămânile post-partum vin cu o mulțime de sentimente, stări, trăiri care pot bulversa proaspăta mamă. Uneori, maternitatea imaginată nu este aceeași cu cea trăită, iar femeia are nevoie de sprijinul celor apropiați pentru a trăi deplin această perioadă. Cum poate familia să facă acest lucru, ne explică psihologul Simina Angelescu, director al Asociației Franco-Română BebeBienvenu.

Imediat după naștere, dincolo de îngrijirea pentru recuperarea fizică, care sunt nevoile mamei legate de echilibrul emoțional?

Ca și pentru bebelușul nou-născut, pentru mamă în perioada postpartum îngrijirea fizică se împletește cu cea emoțională. Femeia care a născut are nevoie de susținere fizică, de atenție, de ascultare. O femeie sănătoasă se află în această perioadă în acea stare psihică modificată, de mare sensibilitate și anume preocuparea maternă primară. Această stare este necesară pentru a se conecta cu propriul copil și a-i împlini nevoile. Ea poate fi foarte fragilă, emoțională, mai puțin rațională și coerentă, sau într-o stare de maximă mobilizare. Dar indiferent de cum se manifestă, ea are nevoie ca partenerul să fie lângă ea, să îi ofere sprijin și să medieze legătura ei cu lumea externă.

Pot să apară însă și dificultăți emoționale. Confruntarea cu bebelușul real după naștere reactivează în mama conflictele ei arhaice cu propria mamă. Adică apar trăiri greu de înțeles, dar care vin din experiența mamei de bebeluș. Dificultățile se manifestă divers: mama se simte foarte speriată, anxioasă, neputincioasă, nesigură, are dificultăți în a-și hrăni și îngriji copilul. De asemenea, nu îl poate liniști când plânge, are probleme de somn, devine irascibilă, furioasă, instabilă sau evitantă, refugiindu-se rapid în activitățile profesionale și sociale.

Dacă stările persistă și mama nu se afla în disponibilitatea emoțională maternă, foarte curând bebelușul va manifesta acest lucru. Astfel, va avea și el dificultăți de adaptare: plâns dificil de consolat, dificultăți de alimentare, de somn, probleme pediatrice de natura psihosomatică. Nu pentru că mama ar fi vinovată că îi transmite stările, așa cum se consideră de obicei. Ci pentru că bebelușul trăiește toate experiențele, tot ce simte, în și prin corp în acestă etapa timpurie de dezvoltare. Acum mama este lumea lui, mediul de viață și el rezonează cu tot corpul și psihicul lui la acestă lume.

 În aceste situații, sprijinul emoțional pentru mamă și bebeluș este important, foarte probabil și cel de specialitate – psihologic. În acest mod, este facilitată depășirea dificultăților, iar copilul este ajutat să se echilibreze și adapteze mai ușor.

Dacă nou-născutul are nevoie de apropierea mamei, despre același lucru putem vorbi și în cazul lăuzei?

Desigur, mama are nevoie de prezența copilului pentru a se adapta la el și a-și intra în rolul de mamă. În maternologie vorbim despre prima privire a copilului care parentalizează. Adică acel contact vizual intens, prin care copilul o confirmă pe mama lui. Copilul declanșează prin prezența lui fizică procesul de devenire maternă. Și bineînțeles și pentru tată se produce în același fel.

Mama are nevoie să îl simtă în brațe, pe piele, în mișcare, să îl miroasă, să îl vadă, să îl guste (când îl sărută), să îl audă. Toate acestea sunt necesare pentru a se desprinde psihologic de copilul imaginat în sarcină și a putea deveni mama copilului acesta real, la care va trebui să se adapteze și să îi împlinească nevoile. Bineînțeles că și fiziologic este necesar. În acest fel, prin contactul fizic cu copilul, mama se recuperează după naștere, iar lactația este stimulată și menținută.

Cât timp durează adaptarea la noul statut?

Maternitatea nu se produce spontan în momentul nașterii copilului. Nu este un moment, ci este un proces de dezvoltare psihologică. Acesta începe încă din copilăria mamei și îl numim maternogeneză. Capacitatea de a fi mamă necesită un proces de dezvoltare psihologică care se desfășoară pe parcursul vieții și este influențat de propria naștere și relația cu părinții în copilărie.

Astfel că pentru mamă, dar și pentru tată, adaptarea la noul rol începe încă din sarcină și depinde de istoria fiecărei femei. De aceea, spunem că dificultățile de adaptare ale noilor părinți sunt fenomene umane generale, normale și necesită înțelegere și îngrijire. Părinții nu au nevoie să fie învățați cum să facă asta. Ei trebuie să fie susținuți în a-și descoperi capacitatea și a-și construi rolul parental. Nu există o rețetă universal valabilă pentru a fi părinte.

Ce pot face cei din anturajul mamei pentru a o ajuta pe aceasta?

Rețeaua de suport a mamei este foarte importantă. Tatăl copilului trebuie să fie acolo pentru a oferi acel „uter social” protector necesar mamei și nou-născutului imediat după naștere. Familia extinsă, bunicii, să graviteze în jurul  tinerei familii pentru oferi ajutor concret. Însă acesta trebuie adaptat nevoilor lor: să le gătească, să le facă curățenie, cumpărături. Este important ca bunicii să nu preia rolul mamei, să nu o înlocuiască în îngrijirea copilului. Ei trebuie să o susțină în alte activități. Multe dintre mame simt nevoia de a fi maternate ele. Simt nevoia ca mama lor să se preocupe de ele, să le ofere mâncare, să le simtă nevoile, să le încurajeze. Nu au nevoie de indicații și critici referitoare la cum își cresc copiii. Vor doar să fie văzute, auzite, înțelese, susținute și încurajate.

Consider că este foarte important și îi încurajez pe viitorii părinți, părinți, bunici, și chiar întreaga familie, să se informeze, să devină mai conștienți de dimensiunea psihică a sarcinii, nașterii și maternității. În acest mod pot solicita sistemului medical o monitorizare adecvată, pentru a cere ajutor și sprijin atunci când anticipează sau observă semne ale dificultăților asociate maternității, dar și paternității. 

CITEȘTE ȘI: INDICAȚII PRIVIND ÎNGRIJIREA MATERNOLOGICĂ A MAMEI

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *