Direct la continut

Maternologia


O doamna din Franta se zbate pentru mămicile din România

le-croix.jpg
Articol aparut in “La Croix”, 21 iunie 2011

Traducere

O doamna din Franta se zbate pentru mămicile din România

Laurence Demairé
Fostă consilieră conjugală la Spitalul Universitar din Lille

Laurence Demairé, 82 de ani, de zbate, de mai bine de zece ani, pentru dreptul mamelor românce de a naşte în cele mai bune condiţii posibile.
Asociaţia sa «BéBéBienvenu», va fi condusă în continuare de români

Laurence Demairé este obosită, însă fericită. Instalată confortabil pe scaunul său, chiar în mijlocul parcului Cişmigiu, în centrul Bucureştiului, priveşte cum trec îndrăgostiţii. Membrii asociaţiei sale «BéBéBienvenu» sunt activi în jurul ei. Trebuie să strângă un număr maxim de semnături pentru ca petiţia să poată fi trimisă la Parlament. «Dorim să fie implementată o lege care să oblige toate maternităţile din ţară să respecte dreptul părinţilor de a se bucura de cel puţin două ore de intimitate cu copilul lor încă de la naştere» affirmă ea cu calm.

Primul contact al lui Laurence Demairé cu România a fost o fotografie cu copii abandonaţi într-un cămin. Se întâmpla în 1996. «Aş fi plecat chiar în acea seară, însă mi-a luat 3 ani să iau cu adevărat această decizie» povesteşte ea. Când ajunge în România în 1999, lucrează pentru un ONG şi se ocupă de copiii abandonaţi. După multele întâniri pe care le-a avut, şi-a dat seama că problema abandonului este direct legată de modul în care este abordată naşterea. «Am avut o revelaţie şi am hotărât să mă zbat ca să schimb acest lucru», mărturiseşte ea. Începe cu vizita maternităţilor din ţară, observând cum se petrec lucrurile. Aproape peste tot, nou-născuţii sunt duşi în saloane comune, încă de la naştere şi sunt aduşi la mamele lor după mai multe ore. «Din motive de igienă», aşa i s-a explicat.

«Numai că tocmai aceste prime ore contează cel mai mult. Bebeluşul simte angoasa medicului care îl ia din braţele mamei lui, şi îşi va aminti de asta toată viaţa» spune ea, vizibil iritată. «În România, medicii învaţă la facultate că este mai important să iei copilul din braţele mamei şi cât mai repede posibil ca să se asigure că este sănătos», explică Dănuţ Ciolompea, medic de familie.

Laurence Demairé hotărăşte să infiinţeze o asociaţie pentru a sensibiliza medicii şi a-i forma în maternologie, această disciplină care pleacă de la principiul că primele ore de viaţa a fiinţei umane sunt foarte importante. Graţie eforturilor ei, s-au format în Franţa 4 medici. Este un început. Laurence Demairé este încrezătoare. Obosită, din cauza vârstei, s-a hotărât să se întoarcă definitiv în Franţa la sfârşitul lunii iunie, convinsă că şi-a terminat misiunea şi că a lăsat în spate o echipă care să continue lupta.