Direct la continut

Maternologia


Sarcina este un drum

 

Suiş sau coborâş, sarcina este un drum. Un drum cãtre profunzime şi o întoarcere la sine. Ca orice drum însã, are obstacole şi capcane.

Mai ales, obstacole. Chiar dacã sarcina este la debut, chiar dacã a avut loc fecundarea, aceasta nu înseamnã cã femeia poate sau doreşte sã parcurgã în acel moment întregul drum. Se poate opri din drum, se poate întâmpla sã îi fie teamã sau sã nu doreascã sã pãtrundã în strãfundurile fiinţei ei, sã-i fie teamã sã revinã în locul de unde ea însãşi a plecat sau, pur şi simplu, sã se linişteascã doar la gândul cã i s-a deschis un drum, pentru mai târziu, atunci când va dori. In orice caz, dacã femeia înţelege bine cã a fi însãrcinatã este asemenea unui drum care conduce cãtre propriile origini şi cãtre fiinţa sa cea mai profundã, este lesne de înteles cã poate pune capãt sarcinii direct sau indirect, adicã printr-o sarcinã pierdutã sau prin avort.

Cine judecã sarcina numai în termeni obstetricali, se înşealã amarnic. De asemenea, cei care nu privesc sarcina decât în funcţie de copil, de dreptul sãu la viaţã şi la venirea pe lume, uitã sau nu stiu cã venirea pe lume a unui copil nu poate fi pregatitã cu adevãrat decât dacã mama s-a angajat efectiv la drumul care o conduce cãtre fiinţa sa cea mai profundã. La orizont, se întrevede nu numai ea ci şi copilul care a fost odinioarã şi care este pe cale sã ia forma unui alt copil: cel pe care îl va aduce pe lume.

Astfel, drumul sarcinii este o coborâre la finalul cãreia se produce o substituire a copilului. Acest termen trebuie înţeles ca pe o operaţiune esenţialã a inconştientului: copilul în care se regãseşte mama se transformã în copil al mamei. Deci, femeia devine mamã pentru cã are acest copil, pentru cã se efectueazã transformarea sinelui în copil izvorât din sine; nu instinctul sau vreun program anume o învestesc pe mamã, ci schimbarea care se va fi produs în ea. Mama este o femeie care îşi poate iubi originea pierdutã într-un copil regãsit.

Sursa: Jean-Marie Delassus, «Devenir mère», ed. Dunod, Paris, 1998