Direct la continut

Maternologia


Caiete de maternologie

Caiete de maternologie
- Numere aparute -

Nr 1. Prezentarea maternologiei (epuizata)
Ianuarie-iunie 1993
Primul numar stabileste importanta unei viziuni si a unei intelegeri a maternitatii care tin cont de latura psihica, fara a o reduce la afectiuni mentale. S-a dovedit necesar un studiu clinic specific al maternitatii, in acest nou domeniu de cercetare si ingrijire.

Nr 2. Post-partum (epuizat)
Iulie-Decembrie 1993
Perioada post natala reprezinta nu numai perioada post-partum sau a depresiei, ci si momentul unei importante restructurari psihice marcate de intoarcerea in copilarie si de transferul elementelor sale celor mai insconstiente Astfel, nasterea mamei acompaniaza nasterea copilului.

Nr 3. Tatal mamei (epuizat)
Ianuarie-decembrie 1994, numar dublat
In ceea ce priveste tatal bebelusului, nu trebuie sa uitam ca maternitatea mamei este puternic marcata de atasamentul fata de propriul ei tata; tata absent sau prea prezent, tata viu sau mort, tata ignorat sau cautat in permanenta. Studii teoretice sau cazuri clinice.

Nr 4. Maternitatea in zilele noastre (epuizat)
Ianuarie-iunie 1995
Acte ale Colocviului organizat in parteneriat cu Unesco (Paris), in decembrie 1994, de fundatia pentru Copilarie si Unitatea de Maternologie Saint-Cyr-l’Ecole. Bilant al conceptelor actuale asupra maternitatii, situatie problematica a maternitatii psihice si moduri de abordare a dificultatilor materne.

Nr 5. Nasterea bebelusului urmata de abandon
Iulie-decembrie 1995
Legea care permite aceasta posibilitate este ambigua: daca isi propune sa ajute mama, nu prevede niciun sprijin pentru ea, exclude complet tatal, antreneaza bebelusul intr-o situatie patogena si impiedica copilul sa-si cunoasca originile.

Nr 6. Maternologia si stiintele umane
Ianuarie-iunie 1996
Maternitatea de-a lungul istoriei, prin prisma filosofiei, a teologiei, reglementata prin legislatie, considerata din punct de vedere sociologic sau psihologic, psihanalitic sau maternologic. Text integral al comunicatelor din cadrul Seminarului de la Adages, Monpellier, din februarie 1996.

Nr 7. Paradoxul Intreruperilor Voluntare de Sarcina
Juillet-décembre 1996
Legalizarea dubla a mijloacelor de contraceptie si a avortului nu a modificat frecventa practicarii avorturilor. Rata avorturilor ramane neschimbata; ceea ce constituie un paradox. In acest Caiet apare intrebarea: care sunt motivele pentru care se recurge la avort in conditiile in care exista si alte mijloace?

Nr 8. Intoarcerea la origini
Ianuarie-iunie 1997
Actele Primului Congres de maternologie si perinatologie (Versailles, iunie 1997). Bilant al celor 10 ani de functionare a serviciului de maternologie de la Saint-Cyr-l’Ecole. Numeroase interventii ale personalitatilor stiintifice din domeniul perinatologiei pentru a stabili beneficiile maternologiei si perspectivele pe care le deschide modul de abordare specific al maternitatii psihice.

Nr 9. Dreptul la origine
Iulie-decembrie 1997
Acum se ridica mai mult ca niciodata problema dreptului la accesul la origine. Scopul este incetarea practicilor abuzive, situatiilor confuze, datelor trucate. Sub coodonarea lui C. Sageot, marturii, articole de fond si un Manifest pentru recunoasterea «dreptului la origine».

Nr 10. Puncte de vedere asupra cercetarilor
Ianuarie-iunie 1998
Texte de autori care prezinta punctele lor de vedere si cercetarile pe teme actuale ale maternologiei si perinatalitatii: preventie, prematuritate, IVG, psihomotricitate, depresia bebelusului, etc…. Definirea celor 7 concepte de baza in maternologie. Analiza lucrarii.

Nr 11. Bebe 2000. Revolutiile parentalitatii
Iulie-decembrie 1998
Actele celui de-al 2-lea Congres de maternologie si de perinatologie (Reims, sept. 1998). Reflectii asupra diferitelor moduri de parentalitate, intr-o epoca a Programarii medicale asistate si Inseminarii artificiale, asupra scaderii pragului viabiliatii prematurilor, a nasterilor dificile urmate de abandon si a dreptului la origine, etc….

No 12. Suport Psihologic Postnatal
Ianuarie-iunie 1999
De ce perinatalitatea nu acorda importanta cuvenita perioadei postnatale care reprezinta insasi perioada maternitatii? Regasim aici o introducere generala la Ajutorul Psihologic Postnatal, cu mentionarea problemelor specifice acestei perioade si a solutiilor la acestea, in special prin organizarea retelelor de psihoperinatalitate.

Nr 13. De la feminism la decretele perinatalitatii
Iulie-decembrie 1999
Actele celui de-al 3-lea Congres de maternologie si de perinatologie (Versailles, noiembrie 1999). Feminismul redefineste maternitatea: atitudini, opozitii, dezbateri. Aceste reflectii si confruntari se petrec, in prezent, intr-un cadru nou, care permite conceperea ideologiei retelei de perinatalitate si a modalitatilor necesare suportului postnatal. In concluzie: zece propozitii pentru a concepe Suportul psihologic postnatal.

No 14. Rolul tatalui - introducere
Ianuarie-iunie 2000
Intrebarea se refera la originea tatalui. Exista vreun element din parcursul lui psihogenetic care sa ne ajute sa-i explicam ca poate deveni tata? Pentru a nu face vreo greseala, se impune o anumita distinctie, intrucat exista doua cai de a deveni tata: a fi tata pentru copil si pentru satisfacerea nevoii de a fi tata sau a fi tata pentru a beneficia de prerogativele acestui statut. Este paternitatea in serviciul copilului sau plaseaza copilul in serviciul tatalui? Problematica suparatoare, insa esentiala, care impune mai mult ca niciodata precizarea originii paternitatii.

No 15. Nasterea psihica si prevenire precoce
Iulie-decembrie 2000
Prevenirea precoce in materie de tulburari ale dezvoltarii copilului si de riscuri de maltratare se bazeaza, in primul rand, pe analiza nasterii psihice. Abordarea dificultatilor materne este un mijloc de tratare, insa nu trebuie sa ne limitam la suferinta materna care trebuie legata de suferintele natale ale copiluli. Mentiuni si studii teoretice, studii clinice.

No 16-17. Un alt tata
Ianuarie-decembrie 2001, Numar dublat
Actele celui de-al 4lea Congres de maternologie si de perinatologie (Tours, noiembrie 2000). Notiunea de tata, asa cum a fost mostenita din timpuri stravechi, nu corespunde, cu siguranta, asteptarilor din zilele noastre. Barbatii cauta sa se recunoasca intr-o alta imagine de tata, mai adecvanta dorintelor femeii si dorintelor copilului: apare in prim plan un alt tata. Experienta in maternologia aduce in discutie rolul tatalui in nasterea psihica a copilului si in sustinerea maternitatii. De retinut prezenta Asociatiilor de tati la acest congres.

No 18. Introducerea in rolul pe care il joaca tatal
Ianuarie-iunie 2002
Nu este vorba despre obstetrica mentala, s-a facut o greseala atunci cand i s-a dat spiritului ceea ce i s-a dat si corpului. Maternologia incearca sa umple aceasta lacuna: maternologia inseamna atentia, intelegerea si grija acordate maternitatii psihice precum si insasi nasterii psihice, si aceasta in cadrul general al parentalitatii. Astfel, maternologia este, in plan mental, ceea ce obstetrica este in plan fizic. 15 ani de studii si cercetari necesita un bilant provizoriu, o analiza a aqcuis-urilor si un inventar al problematicilor.

No 19. Chipurile alaptatului
iulie-decembrie 2002
Actele celui de-al 5-lea Congres de maternologie si de perinatologie (Versailles, noiembrie 2002). Alaptatul recurge la mijloacele sale, sanul sau biberonul, insa vine din inima si se reflecta in chip. Exista o clinica a alaptatului care este cea a modalitatilor prin care este daruita hrana, o clinica a ceea ce se transmite de la mama la copil si de la copil la mama, creand impreuna un ciclu natal de interactiune, implinind nasterea psihica.

No 20. Nasterea fizica, nasterea psihica si privirea
Ianuarie-iunie 2003
Cum trebuie sa privim maternitatea si nasterea? Iata o intrebare cruciala. Insusi bebelusul raspunde la aceasta intrebare caci vine pe lume cerand ceva, cu ochii lui care vorbesc si a caror intensitatea echivaleaza cu toate discursurile din lume. Bebelusul se afla aici, cautand urmarea a ceea ce a trait acolo, inainte sa se nasca, atunci cand se afla in totalitatea vietii insasi. Bebelusul este deci manifestarea acestui fond care se afla in noi si care este absolut vizibil in el.

No 21. Memoria originii
Iulie-decembrie 2003
Memoria originii noastre nu este nu este o cunostinta dobandita ci o memorie constitutiva a fiintei umane. Aceasta memorie structuranta si aciva - o adevarata energie vitale – poate fi perturbata, parazitata, distorsionata din cauza acumularii unor amintiri care au afectat sau afecteaza originea si trairea totalitatii. Daca intelegem lucrurile din aceasta perspectiva, atunci vom avea un intreg camp al psihopatologiei, susceptibil de o abordare noua, in special in domeniile nasterii psihice si parentalitatii.

No 22. Concluzia asupra depresiei materne
Ianuarie-iunie 2004
Depresiei «post-partum», admisa fara indoiala in urma numeroaselor cazuri intalnite, i se substituie notiunea si actul «prabusirii materne». Astazi, notiunea de starea de prabusire materna apare ca fiind la originea majoritatii dificultatilor materne; aceast noua baza de intelegere aduce intr-o lumina noua abordarea teoretica si terapeutica si face inadecvata incidenta tardiva si adesea reductiva a notiunii de depresie post-partum.

No 23-24. Care este diferenta dintre termenii “accouchement” si “naissance”? (NT in limba franceza «accouchement» inseamna iesirea copilului din corpul mamei, in timp ce «naissance» desemneaza debutul vietii independente, caracterizat prin respiratia pulmonara)
Iulie 2004 – iunie 2005, numar dublu
Actele celui de-al 6lea Congres de maternologie si de perinatologie (Versailles, mai 2005). Limbajul asimileaza cei doi termeni «accouchement» si «naissance», adesea confundati. Cel mult, fac distinctia dintre doua laturi ale aceluiasi proces: «accouchement», ca iesire dintr-o lume prealabila si «naissance», ca intrare intr-o lume exterioara. Uneori cei doi termeni, «accouchment» si «naissance» se confunda, inclusiv in demersurile femeilor care, reactionand la tehnicile nasterii, doresc sa-si insuseasca nasterea. Insa simpla nastere nu defineste nasterea in ea insasi. Este util sa ne intrebam asupra permutabilitatii termenilor care fac din realitatea fenomenului uman al nasterii ceva de neperceput si de neconceput.

No 25. Rezumat al maternologiei
Iulie-deembrie 2005
Numar dedicat in intregime prezentarii generale, sintetice si critice a notiunilor fundamentale relative la starea actuala a lucrarii teoretice, clinice si terapeutice a maternologiei. Maternitate si nastere conform conventiilor uzuale; parentalitate si nastere umana; psihopatologie maternologica; terapie maternologica.

Inca de la scrierea lor, in 1993, Caietele de maternologie au publicat mai mult de 2.800 de pagini.

Numerele care nu sunt epuizate pot fi gasite la Aosicatia Franceza de Maternologie, a carei adresa este: http://maternologie.fr/